Mijn favorieten

Overbetuwe

Overbetuwe behoort ook tot ons werkgebied. Doordat wij zelf woonachtig zijn in Elst en ons sociale leven daar grotendeels afspeelt hebben wij met regelmaat woningen in Elst en omgeving in de verkoop. Wij zien door onze werkwijze, en vernieuwde aanpak, zelfs een groei in het aantal verkopen in de gemeente Overbetuwe.

Daarnaast is ons kantoor op steenworp afstand gelegen van deze gemeente en zien wij tevens de vraag van stedelingen naar woningen in de omliggende plaatsen toenemen.

Verkoopplannen? Graag komen wij eens geheel vrijblijvend kennismaken met u. 

Tot ziens bij Puntman Makelaars

Wilfred Puntman

Overbetuwe
Overbetuwe is een gemeente in de Nederlandse provincie Gelderland. De gemeente telt 46.828 inwoners en heeft een oppervlakte van 115 km² (waarvan 3,93 km² water). De gemeente vormt samen met de oostelijker gelegen gemeente Lingewaard de streek Over-Betuwe. Op 1 januari 2001 is de gemeente ontstaan uit de samenvoeging van de gemeenten Elst, Heteren en Valburg. Naast het gemeentehuis in Elst is er een gemeentevestiging in Andelst, wat vroeger het gemeentehuis van Valburg was. De gemeente maakte tot 1 januari 2015 deel uit van de Stadsregio Arnhem Nijmegen en vanaf 2016 van het Gemeenschappelijk Orgaan regio Arnhem-Nijmegen.


Gemeentedelen
Overbetuwe kent een aantal gemeentedelen. Onderstaande cijfers geven zowel het inwoneraantal in de plaats zelf, als in het bijbehorende buitengebied, op 1 januari 2015 aan.


Naam en aantal inwoners
Andelst - 1.632
Driel - 4.339
Elst - 21.914
Hemmen - 182
Herveld - 3.152
Heteren - 5.078
Homoet - 66
Loenen - 47
Oosterhout (deels) - 2.353
Randwijk - 1.456
Slijk-Ewijk - 484
Valburg - 1.784
Zetten – 4.960

De grootste plaats (dorp) van de gemeente halen wij extra aan: Elst.

Elst
Elst is een dorp in de Gelderse gemeente Overbetuwe tussen de steden Arnhem en Nijmegen. Elst had op 1 januari 2017 21.914 inwoners. De gemeente Elst zoals die op 1 januari 1812 ontstond werd op 1 januari 1818 van samenstelling veranderd. Een deel van het grondgebied moest worden afgestaan aan de nieuw gevormde gemeente Valburg, terwijl de opgeheven gemeenten Elden en Lent bij Elst werden gevoegd. Op 1 januari 2001 is de gemeente Elst gefuseerd met de gemeenten Valburg en Heteren tot de gemeente Overbetuwe.


Etymologie
Het oudste document waarin de naam van Elst wordt vermeld stamt uit 726. Hierin wordt de plaats Heliste genoemd. Algemeen wordt ervan uitgegaan dat deze naam van het Germaanse *alhistja komt wat "heidens heiligdom" betekende of een afleiding is van *alha, wat als "woonplaats" kan worden omschreven. De naam Heliste raakte verbasterd tot onder meer Elistha en uiteindelijk Elst.

Geschiedenis
Uit de Romeinse tijd zijn verschillende bouwwerken aangetroffen. Fundamenten van twee Romeinse tempels c.q. een hoofdheiligdom van de Bataven zijn aan het licht gekomen onder de Grote of St. Maartenskerk, toen deze in 1944 door het oorlogsgeweld van de Slag om Arnhem werd vernield. Deze tempels behoren tot de grootste die ten noorden van de Alpen zijn gevonden. Voor de plaatsing van de eerste stenen tempel was de plek al als cultusplaats in gebruik.[4] Naast deze twee tempels is er in 2004 een derde Romeinse tempel aangetroffen bij de bouw van de nieuwbouwwijk Westeraam. Ook is er onder het huidige pand van de ABN AMRO een Romeins badhuis gevonden. Nog in 2010 werd bij graafwerkzaamheden een kwart van een prehistorische kano aangetroffen uit 400 tot 200 voor Christus.

De oude Romeinse tempels en de huidige Grote of Sint-Maartenskerk liggen op een heuveltje, gelegen op de splitsing van twee oude rivierarmen van de Rijn. In Elst was het in 1976 groot feest toen het dorp officieel 1250 jaar bestond.

Werenfridus
Elst is het patroonheiligdom van Sint Werenfried van Elst, beter bekend als Werenfridus. In het dorp bevinden zich dan ook verschillende gebouwen, een plein en een vereniging die naar hem vernoemd zijn. Zo heette de protestantse Grote of St. Maartenskerk voorheen St. Werenfriduskerk. Verder is er de R.K. St. Werenfriduskerk uit 1951, die ontworpen is door architect G.M. Leeuwenberg. Deze kerk behoorde tot 2010 tot de St. Werenfridusparochie. Na samenvoeging van acht parochies in de Over-Betuwe is deze opgegaan in de St. Benedictusparochie. De Elster katholieken worden nu binnen deze nieuwe parochie als de Geloofsgemeenschap St. Werenfridus aangeduid.

Ook de R.K. Basisschool Sunte Werfert (verbastering van Sint Werenfridus) en het Werenfriedplein aan de Dorpsstraat zijn naar de Heilige Werenfridus genoemd. Ook heet de plaatselijke scoutinggroep naar deze heilige; Sint Werenfridusgroep Scouting Elst en ook heeft deze de nalatenschap van Sint Werenfridus in haar logo opgenomen. Eeuwenlang was het lichaam van Sint Werenfridus begraven onder de Grote of St. Maartenskerk. In de loop der eeuwen is het lichaam van de heilige weggeroofd. Een sarcofaag is te zien in een klein museum in en onder de kerk, maar behoorde waarschijnlijk niet toe aan Werenfried. In het museum zijn ook de resten van de twee Romeinse tempels te bezichtigen, alsmede de crypte welke in de tiende eeuw door bisschop Balderik werd gebouwd voor de relikwieën van Werenfried. Het motto van dit kerkmuseum is dan ook '2000 jaar religie'.

Bezienswaardigheden
In Elst is het Burgemeester Galamapark te vinden, genoemd naar de laatste burgemeester van de gemeente Elst. Ook is er in Elst het museum in en onder de Grote Kerk. Elke eerste maandag in september is er een paardenmarkt, een van de grootste paardenmarkten van Nederland.

Landgoed Schoonderlogt was tijdens de Operatie Pegasus het hoofdkwartier van de US 101st Airborne Division onder bevel van Majoor Richard Winters. Het landgoed speelt ook een rol in de tiendelige televisieserie Band of Brothers van Steven Spielberg en Tom Hanks.


Verkeer en vervoer
Elst ligt tussen Arnhem en Nijmegen en is bereikbaar via de A15 en A325. Daarnaast is er een station met een directe trein- en busverbinding naar eerdergenoemde steden. Omdat het dorp tussen Arnhem en Nijmegen in ligt, is het erg populair als woonplaats voor forensen. Mede daarom groeit Elst hard. Al vanaf 2004 wordt er gebouwd aan de wijk Westeraam, waardoor Elst er uiteindelijk 2500 woningen bij krijgt. Inmiddels is er ten zuiden van het dorp ook een nieuwbouwwijk verrezen, genaamd de Vinkenhof. Ook is er een nieuwe rondweg om het centrum aangelegd, die gedeeltelijk bestaat uit eerder aangelegde wegen in het dorp.

Industrie
Nabij het treinstation is sinds 1958 een Nederlandse vestiging van de Amerikaanse voedingsmiddelenfabrikant Heinz te vinden. Dit is de grootste ketchupfabriek in Europa. In het verleden was er ook een grote vestiging van de levensmiddelenfabrikant Nestlé, hier werden van 1966 tot 2007 onder meer Nuts en Bros chocoladerepen geproduceerd. Oostelijk van Elst omsloten door het industrieterrein is de Aamsche plas te vinden. Dit is een plas die in de jaren 1950 ontstaan is door afgraving voor de aanleg van een dam die als slaperdijk dienst moest doen.


Sport
In Elst zijn veel sportverenigingen. Een aantal van deze zijn geconcentreerd op sportpark "De Pas" en sportcentrum "De Helster". Elst kent onder andere de volgende sportverenigingen:
BCE (badminton)
Budovereniging Elst (judo, boksen, kickboksen, MMA)
DCE (darts)
(Dynamictennis Overbetuwe
EHSV de Rietvoorn (hengelsport)
Elistha (voetbal en turnen)
Elstars[10] (wandelsportvereniging)
EPC (paardrijden)
ETAC '80 (tafeltennis)
ETV de Helster (tennis)
EZ&PC (zwemmen)
Gaviiformes (duik- en onderwatersportvereniging)
Gemini (volleybal)
HCOB (hockey)
Onder de toren (schaken)
SV Spero (voetbal)
Tourclub De Moraal (wielrennen en MTB)
Unlimited (basketbal)
Zwemvereniging Overbetuwe ZVO (zwemmen)


Tot ziens bij Puntman Makelaars

Wilfred Puntman

 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring

Contact

Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring