Mijn favorieten

Arnhem

Al ruim 22 jaar is ons kantoor in de mooie stad Arnhem gevestigd. Eerst aan de Valkenburgstraat en thans sedert 9 April 1999 op onze huidige locatie aan de Venlosingel 50 (48 en 50). Een mooie locatie, direct tegenover Woonboulevard Arnhem. Als geboren en getogen Arnhemmer is deze stad geen onbekende. 
                                      
Onderstaand informatie over Arnhem, een bijzondere en mooie groene stad.

Verkoopplannen? Graag komen wij eens geheel vrijblijvend kennismaken met u. 

Tot ziens bij Puntman Makelaars.

Wilfred Puntman

Arnhem
Het is de hoofdstad van de provincie 
Gelderland. De gemeente Arnhem heeft 156.050 inwoners per 30 april 2017 (bron: CBS). Naar inwonertal is Arnhem de derde gemeente en de tweede stad van Gelderland. De gemeente Arnhem omvat naast de gelijknamige stad de dorpen Schaarsbergen en Elden, de buurtschappen De Praets en 't Vlot, en delen van de buurtschappen Terlet en Deelen.

Arnhem maakte deel uit van de voormalige 
Stadsregio Arnhem Nijmegen (plusregio), een conurbatie met ruim 736.700 inwoners, en is ook aangesloten bij het samenwerkingsverband Euregio Rijn-Waal.

Arnhem ligt aan de rivier de 
Nederrijn, de IJssel en de Sint-Jansbeek. De stad ligt aan beide zijden van de Rijn. Vooral het zuidelijke stadsdeel heeft zich na de Tweede Wereldoorlog grootschalig ontwikkeld.

De stad staat internationaal bekend om de 
Slag om Arnhem. In de Tweede Wereldoorlog speelde Arnhem een belangrijke hoofdrol vanwege de luchtlanding en veldslag van de geallieerde troepen in september 1944, als onderdeel van Operatie Market Garden. Bezienswaardigheden zijn het Museum Arnhem, het Nederlands OpenluchtmuseumMuseum BronbeekPark Sonsbeek, dierentuin Koninklijke Burgers' ZooNationaal Park De Hoge Veluwe en de John Frostbrug. De stad huisvest ook Sportcentrum Papendal, dat de thuisbasis is van het NOC*NSF. Arnhem is zetel van de rechtbank Gelderland, het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden en de landelijke militaire kamer. Ook de luchtmobiele brigade is gelegerd in de provinciehoofdstad.

Geschiedenis
Hoewel de vroege sporen van nederzettingen getoond hebben dat de vroege Arnhemmers zijn afgedaald uit de hoger gelegen bossen, is Arnhem oorspronkelijk niet gebouwd op de oevers van de Rijn, maar op het hoger gelegen deel langs de Sint-Jansbeek. Arnhem ontstond op de plek waar de weg tussen Nijmegen en Utrecht/Zutphen zich splitste. Zeven sprengbeken voorzagen de stad van water en pas toen de loop van de Rijn in 1530 door de Arnhemmers verlegd werd kwam Arnhem aan de rivier te liggen.

De nederzetting kreeg op 13 juli 1233 stadsrechten van graaf Otto II van Gelre, de graaf van Zutphen. Arnhem had in de 13e eeuw 2000 tot 3000 inwoners, die binnen de vestingwallen van de huidige binnenstad woonden. Hoewel Arnhem al voor de stadsrechtsverlening een vorm van verdediging had, groeide deze in 1291 uit tot stadsmuur, die in 1505, 1519 en 1533 werd uitgebreid om ten slotte in de 19e eeuw te worden afgebroken. De stad Arnhem was daarmee de eerste vestingstad van het koninkrijk die haar muren mocht slechten.

Al in 1543 was Arnhem één van de vier de hoofdsteden in Gelre door de vestiging van het gerecht en de rekenkamer. Als gevolg van de Tachtigjarige Oorlog werd het hertogdom Gelre gesplitst. De drie noordelijke kwartieren namen deel aan de Unie van Utrecht (1579) en gingen daarna deel uitmaken van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In 1543 komt Gelre in handen van Karel V. Het is Karel V die de rekenkamer en het Hof van Gelre en Zutphen in Arnhem vestigt waarmee Arnhem vanaf die tijd de facto als hoofdstad beschouwd kan worden. Een officiële status werd in de 19e eeuw toegekend.

Eind november 1813 vonden er in en nabij Arnhem zware gevechten plaats tussen de Franse bezettingsmacht en Pruisische troepen, ondersteund door Russische Kozakken. 1817 werd het de hoofdstad van de provincie Gelderland in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.

Tijdens de tweede helft van de 19e eeuw groeide Arnhem sterk. Van 9.000 inwoners in 1820 tot bijna 24.000 in 1859. Ook in de 20e eeuw is Arnhem sterk uitgebreid. De stad Arnhem is tijdens de Slag om Arnhem in de Tweede Wereldoorlog grotendeels door bombardementen van zowel de Duitse als de geallieerde zijde verwoest. Ook werd de stad geplunderd door de Duitse bezetters toen deze de stad in 1944 lieten ontruimen.

Na de oorlog, en vooral na 1980, zijn veel oude stadswijken opgeknapt en werden het centrum en de buitenwijken gerenoveerd. Zoals rond 2006 het Musiskwartier.

Grootschalig en ingrijpend was ook de verandering van het stationsgebied met de bouw van een geheel nieuw bus- en treinstation (1997-2016), een project dat herhaaldelijk vertraging opliep. Een ander grootschalig en nogal prestigieus en duur plan, het Rijnboogproject (aanleg van een jachthaven met sluis tussen Rijn en Kerkplein in), riep veel weerstand op bij de Arnhemmers en werd in 2010, mede door de gewijzigde verhoudingen in de gemeenteraad (fors verlies voor voorstander PvdA, winst voor tegenstander SP) definitief afgeblazen.

In het najaar van 1989 kwam het in de wijk Klarendal tot een 'volksopstand' tegen de drugsoverlast waar bij politiecharges talloze gewonden vielen. Nadien is in Klarendal veel vernieuwd en verbeterd met na 2006 onder andere het Modekwartier met talloze winkeltjes.

In 1999 bestond het Sonsbeekpark 100 jaar en werden omvangrijke renovaties uitgevoerd alsmede werd de 'Steile Tuin' aangelegd. Voorts kwam het Watermuseum (2003) tot stand. Sinds 1949 is er in het park eens in de circa zeven jaar de 'Internationale Beeldententoonstelling', een maanden durende kunstmanifestatie.

Demografie
Op 1 januari 2016 telde Arnhem 155.694 inwoners, waarvan 69% van Nederlandse afkomst is en 31% van allochtone afkomst. Qua inwonertal (na Nijmegen en Apeldoorn) is het de derde gemeente en de tweede stad van Gelderland. Volgens een prognose van de gemeente Arnhem zal dat aantal tot 2030 stijgen tot ongeveer 160.000 inwoners. Met de aangrenzende plaatsen 
VelpElstWestervoort en Oosterbeek ligt het inwoneraantal momenteel boven de 216.532.

De wijken
A
rnhem Centrum is het centrum van Arnhem, ook wel de oude binnenstad, en beslaat het gebied dat vanaf de 10e eeuw tot in de 19de eeuw de stad Arnhem was. Het centrumgebied wordt aan de noord- en oostkant begrensd door de John Frostbrug en de singels, aan de westkant door de Nelson Mandelabrug en aan de zuidkant door de rivier de Rijn.

Arnhem-Noord is het gedeelte van Arnhem ten noorden van de rivier de Rijn, met uitzondering van het gedeelte Arnhem-Centrum. De stad Arnhem is ontstaan rond de St. Jansbeek en heeft zich in de 10e eeuw uitgebreid naar het zuiden, naar het huidige centrum. In Arnhem-Noord bevinden zich het stadscentrum, centraal station, Ziekenhuis RijnstateArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, winkelcentrum Presikhaaf, en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Arnhem-Zuid is het gedeelte van Arnhem ten zuiden van de huidige loop van de rivier de Rijn. Arnhem-Zuid telt ongeveer 80.000 inwoners. In Arnhem-Zuid bevindt zich het multifunctionele stadion Gelredome, thuisbasis van Vitesse en grote evenementen, het overdekte Winkelcentrum KronenburgDecathlon (Rijnhal), de woonboulevard en de historische uiterwaarden Meinerswijk. Arnhem-Zuid heeft ook een treinstation: station Arnhem Zuid, gelegen tussen de wijken Elderveld, De Laar West en Schuytgraaf.

Autoverkeer
Er lopen diverse provinciale en rijkswegen door en langs Arnhem: 
A12A50A15A325A348N224N225N310N325 en N784.

Rond de binnenstad ligt een Centrumring. Deze ringweg heeft een lengte van 3,3 kilometer en is hiermee een van de kortste (centrum)ringwegen in Nederland. De ring leidt ook langs diverse parkeerterreinen en -garages. De centrumring is deels éénrichtingsverkeer tegen de klok in. Opvallend is dat begin- en eindpunt niet samenvallen op één punt. De Sonsbeekweg is alleen vanaf de N784 (Apeldoornseweg) stad in bewegwijzerd. Bij het volledig volgen van de bewegwijzering komt men uiteindelijk op het Willemsplein uit en niet op de kruising Apeldoornseweg/Sonsbeekweg.


Openbaar vervoer
Het Arnhems trolleybusnet is het enige in Nederland. Hoewel voor de overige stadslijnen en het regionale busverkeer CNG-bussen worden gebruikt, maken de belangrijkste stadsbuslijnen in Arnhem gebruik van de trolleybus. Het busstation ligt op het Stationsplein bij het centraal station in het centrum. Vanaf medio december 2009 hebben de bussen een nieuw uiterlijk gekregen en rijden ze onder de naam "Breng".

Naast het busvervoer heeft Arnhem vier treinstations: Arnhem Centraal (sinds 1845), Arnhem Velperpoort (sinds 1953), Arnhem Presikhaaf (sinds 1969) en Arnhem Zuid (sinds 2005). Sinds december 2014 is Arnhem aangesloten op het Nachtnet van de NS. Het centraal station is een van de zes Nederlandse wereldstations. Arnhem Centraal is de belangrijkste knooppunt van openbaar vervoer in Oost-Nederland en in het spoorwegverkeer met Duitsland.


Parken
Arnhem staat op een gedeelde zevende plaats van de groenste steden van Nederland. Ongeveer een derde van alle openbare ruimte in Arnhem is "groen". Ook vindt men hier wandel- en fietsroutes. De diverse grote stadsparken waren tot aan het eind van de 19e eeuw grotendeels als landgoederen in bezit van rijke families. Deze verkochten de landgoederen, toen ze onrendabel werden, vaak aan de gemeente. Arnhem kent nu vijftien parken.

Park Sonsbeek en Huis Sonsbeek (Apeldoornseweg, Zijpendaalseweg)
Park en Kasteel Zypendaal (Zijpendaalseweg)
Park Klarenbeek
Stadsblokken-Meinerswijk
Park Presikhaaf
Park Angerenstein
Nationaal Park De Hoge Veluwe
Nationaal Park Veluwezoom


Muziek, theater en film
Arnhem telt meerdere theaters, waarvan het Stadstheater Arnhem het belangrijkste is. Dit theater doet dienst als schouwburg en als concertzaalMusis op het Velperplein is het vaste theater van Het Gelders OrkestTheater aan de RijnKAB Posttheater, Huis van Puck, Theater Het hof, Cactus-theater, Generale Oost, Wolkentheater, Theater de Plaats en Theater de Leeuw zijn kleinere podia. Het Gelders Orkest, Philharmonie Gelreen het professionele dansgezelschap Introdans zijn allemaal gevestigd in Arnhem, maar treden ook buiten de stad en regio op. Luxor Live is het centrum voor popmuziek in Arnhem, net als Willemeen en de Jacobiberg. Ook zijn er veel concerten in het GelreDome met een capaciteit voor 40.000 bezoekers.

Filmhuizen in de stad zijn Focus filmtheater en de bioscopen Vue Eurocinema en Pathé Arnhem.

Uitgaansleven
Arnhem is een bekende uitgaansstad. Centraal gelegen ligt de Korenmarkt met voornamelijk grand-cafés, discotheken, clubs en grote terrassen. Aan de zuidkant van het centrum ligt de Rijnkade, bekend om de terrassen tijdens de zomermaanden. Ook op de JanspleinWillemsplein en de Jonas Daniël Meijerplaats bevinden zich onder meer enkele restaurants en cafés. Bij het station op het Stationsplein zijn grand-cafés, terrassen, restaurants en een bioscoop te vinden, net als op het Velperplein. Buiten deze vaste locaties heeft Arnhem de naam dat er veel evenementen worden georganiseerd. De stad is in 2009 uitgeroepen tot evenementenstad van Nederland.


Arnhemse meisjes
Een lokale 
lekkernij, verbonden met de naam Arnhem, maar ook bekend buiten de stad, zijn de Arnhemse meisjes. Arnhemse meisjes zijn ovale hardgebakken koekjes van bladerdeeg die rijkelijk zijn bestrooid met suiker. De koekjes werden voor het eerst gebakken in 1829 door de Arnhemse bakker Hagdorn.

Winkelen
Veel mensen komen naar Arnhem om te winkelen, vooral in Arnhem-Centrum met de bekende Ketelstraat, Roggestraat, Vijzelstraat, Rijnstraat, Koningsstraat, Bakkersstraat en de Jansstraat. De hoofdstraat van het centrum van Arnhem biedt plaats aan vele landelijke winkelketens. Rondom dit gebied proberen diverse kwartieren zich te profileren, zoals het Eiland, het Stegenkwartier, het Rozetkwartier, het Korenkwartier, het Musis Kwartier, het Spijkerkwartier, het Boulevardkwartier, de 7 straatjes, het Hemelrijk, de Singels en het centraal stationsgebied. Op loopafstand van de binnenstad is het 
Modekwartier gevestigd. Hier bevinden zich vijftig winkels en zeventig bedrijfsruimten op het gebied van mode en design.

Daarnaast heeft Arnhem een aantal overdekte 
winkelcentra, zoals het Winkelcentrum Kronenburg in Kronenburg (Arnhem-Zuid) en het Winkelcentrum Presikhaaf in de gelijknamige wijk (Arnhem-Noord). Het winkelcentrum Presikhaaf gold in 1971 op een tentoonstelling in Parijs als het modernste winkelcentrum van Europa. Sindsdien is het meerdere malen vernieuwd en werd het bovendien grotendeels overdekt. In het zuiden van de stad bevindt zich een grote woonboulevard. Hier is tevens Puntman Makelaars gevestigd.


Toerisme
Bekende trekpleisters zijn het Airborne Museum, dat sinds 2016 een dependance heeft langs de Rijnkade, Burgers' Zoo en het nabijgelegen Nederlands Openluchtmuseum.


De Slag om Arnhem
Arnhem telt een veelheid aan toeristische bezienswaardigheden. De Slag om Arnhem is internationaal een vrij populair en bekend onderwerp. De Slag was een historische luchtlanding en veldslag tijdens de Tweede Wereldoorlog die van 17 tot 25 september 1944 in en rond de stad Arnhem plaatsvond, als onderdeel van Operatie Market Garden. Het is de grootste operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het was voor de geallieerden en Nederland grotendeels een mislukking doordat de laatste brug (die bij Arnhem) niet kon worden ingenomen en het westen van Nederland mede hierdoor niet bevrijd kon worden. Hierop kreeg het westen van Nederland te maken met de hongerwinter.

Doordat de belangstelling, in het bijzonder van de westerse wereld, voor de slag groot is, zijn er verschillende films, documentaires, computergames, museums en exposities verschenen over De Slag en Operatie Market Garden in de regio-Arnhem. De bekendste museum over De Slag is het Airborne Museum. Het museum, gevestigd in het voormalige hoofdkwartier van de Britse troepen tijdens de slag, heeft een uitgebreide collectie wapens, kleding, uitrustingsstukken, interviews, foto’s en video’s. Het museum bevat naast de tentoongestelde collectie tevens de met prijzen bekroonde Airborne Experience, waar bezoekers zelf in de voetsporen treden van een soldaat. Vanuit het informatiecentrum Airborne at the Bridge, aan de Arnhemse Rijnkade, kijken de bezoekers uit over de John Frostbrug waar zo hard om is gestreden.

De Arnhem-Oosterbeek War Cemetery is een militaire begraafplaats, gelegen in Oosterbeek. Op dit ereveld liggen 1754 militairen van de landmacht, luchtmacht en zeemacht begraven die in de periode september 1944 tot april 1945 sneuvelden (plus enkele burgers van de CWGC). De meeste van deze mensen zijn omgekomen in de omgeving van Arnhem, tijdens de slag.

De Liberation Route is een route die de geallieerden volgden tijdens de bevrijding van Europa. De route loopt van Normandië via Arnhem over de Zuid-Veluwe richting Berlijn. In 2008 werd in Nederland begonnen met het zichtbaar maken van een deel van de Liberation Route aan de hand van zogeheten luisterplekken. Per regio zijn speciale routes uitgezet voor wandelaars, fietsers en auto's en er zijn educatieve lespakketten beschikbaar.

De Grote of Eusebiuskerk
De Grote of Eusebiuskerk staat sinds de 15e-16e eeuw het middelpunt van Arnhem. De Eusebius staat internationaal bekend als een fraai voorbeeld van de laatgotiek in ons land. Vooral de overvloed aan beeldhouwwerk, zowel binnen als buiten, is uniek. De belangrijkste bouwheer van de Eusebiuskerk was Karel van Egmond, hertog van Gelre en graaf van Zutphen (1467-1538). Zijn praalgraf bevindt zich in de kerkzaal, evenals zijn wapenrusting wat tevens het oudste harnas van Nederland is. In de kerkzaal staan meer historische objecten zoals de Salvatorklok uit 1539, een 16e-eeuws freco, de spreekstoel en het Strumphlerorgel. Vanuit de kerkzaal zijn de fundamenten van de voorloper van de Eusebius te bezoeken (de St. Maartenskerk uit 1000-1100) en de grafkelders met onder andere de skeletten van drie neven van Willem van Oranje.

De toren van de Eusebius beschikt, als enige van Europa, over een panoramalift. De panoramalift neemt de bezoeker mee langs het grootste carillon van Europa naar de belvedère op 73 meter hoogte. Vanaf deze hoogte is het mogelijk om Arnhem en zijn omgeving te aanschouwen. De wenteltrap geeft de mogelijkheid om te voet naar een hoogte van 83 meter te klimmen. Daarnaast zijn er diverse tentoonstellingen over o.a. de geschiedenis van de Eusebiuskerk en de Slag om Arnhem te bekijken.


Koninklijke Burgers Zoo
Koninklijke Burgers Zoo is een dierentuin in Arnhem-Noord. Met bijna 1,5 miljoen bezoekers in 2013 is de Arnhemse Zoo de meest bezochte attractie in Gelderland. Landelijk is Burgers Zoo de op vier na best bezochte attractie in Nederland.


Nederlands Openluchtmuseum
Het grootste museum in Arnhem is het Nederlands Openluchtmuseum. Het museum geeft een beeld van het leven in Nederland gedurende de laatste eeuwen.

In 1996 werd op het terrein van het Nederlands Openluchtmuseum een tramlijn aangelegd. Dankzij deze ringlijn kunnen ook bezoekers die minder goed ter been zijn gemakkelijker de verder van de hoofdingang gelegen delen van het museum bezoeken. Een replica van een kwart van de in 1944 verwoeste Arnhemse tramremise werd gebouwd. Ook een Arnhemse tram uit 1929 werd gereconstrueerd. Deze kwam in 1998 in gebruik. De dienst wordt voorts uitgevoerd met materieel afkomstig van de Rotterdamse en Haagse tram. Het museum werkt aan de presentatie van de Canon van Nederland. Stap voor stap wordt de geschiedenis van het dagelijks leven met de grote gebeurtenissen uit het verleden verbonden.

Ziekenhuis
Vroeger bezat Arnhem drie ziekenhuizen:
Gemeenteziekenhuis (met Irene kinderziekenhuis)
St. Elisabeth Gasthuis en
Diaconessen ziekenhuis

In 1986 fuseerden het St. Elisabeths Gasthuis en het Gemeenteziekenhuis tot De Malberg. Na de fusie met het Diaconessenhuis in 1988 ontstond het 
Ziekenhuis Rijnstate, met 843 bedden en met 5.300 medewerkers. In Arnhem-Zuid bevindt zich een polikliniek met laboratorium en diverse paramedische instellingen. Het dichtstbijzijnde andere ziekenhuis ligt net over de A12 in Velp.

Onderwijs
De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen is een van de grotere hogescholen van Nederland en verzorgt hbo-opleidingen. Internationaal afficheert de school zich onder de naam HAN University of Applied Sciences. ArtEZ is eveneens gevestigd in Arnhem. Artez is een hogeschool voor de kunsten waar men een opleiding kan volgen in de muziektheater/dansbouwkunst en beeldende kunst. De academie heeft een goede reputatie op het gebied van modevormgeving, interaction design en grafische vormgeving en biedt ook een postacademische vervolgopleiding. Artez heeft drie locaties in Arnhem. ArtEZ hogeschool voor de kunsten en het ArtEZ Conservatorium bevinden zich vlak bij het centraal station. ArtEZ Fashion Masters en DAI heeft een vestiging in de Kortestraat en de werkplaats Typografie in de Agnietenplaats.

Daarnaast zijn er in Arnhem een aantal middelbare scholen, waaronder het Lorentz Lyceum het Olympus College en het Stedelijk Gymnasium Arnhem. Daarnaast zijn er in de wijk Presikhaaf naast de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, de mbo-instellingen ROC Rijn IJssel en ROC A12gevestigd. Particuliere Hoger hbo-instellingen in Arnhem zijn onder meer HBO Nederland en het Luzac College. Ook huisvest Arnhem een Internationale school. De school heeft geen eigen gebouw. De basisschool (primary) zit bij de Aletta Jacobsschool en de middelbare school (secondary) bij het Lorentz Lyceum. Eind 2016 is er een nieuw pand gebouwd in de wijk Schuytgraaf. Op sportcomplex Valkenhuizen, aan de Beukenlaan, in Arnhem-noord en op Papendal zijn er locaties van het CIOS gevestigd. Het opleidingsinstituut dient als vooropleiding voor de Academie voor Lichamelijke Opvoeding.

Prijzen
Arnhem heeft de afgelopen jaren diverse prijzen gewonnen.
  • 2007: Beste binnenstad van Nederland 2007-2009
  • 2008: Groenste stad van Nederland
  • 2009: Beste evenementenstad van Nederland
  • 2009: Groenste stad van Europa
  • 2010: Beste openbare ruimte (Park Sonsbeek)
  • 2011: Nederlandse sportgemeente van het jaar
  • 2012: Mooiste stadspark van Nederland (Park Sonsbeek)
  • 2015: De Nationale Betonprijs (Station Arnhem Centraal)
  • 2016: Internationale Architizer A+ award en The European Concrete Award (Station Arnhem Centraal)

 
Tot ziens bij Puntman Makelaars

Wilfred Puntman
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring

Contact

Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring